Ако сте били във Флоренция, сте видели и статуята на Давид.

...
Ако сте били във Флоренция, сте видели и статуята на Давид.
Коментари Харесай

Дойде времето на справедливост за Медуза!

Ако сте били във Флоренция, сте видели и статуята на Давид. Съвсем покрай нея има друга на Персей, който държи главата на Медуза. Статуята е бронзова и почерняла от времето, само че е шокираща, няма по какъв начин да не си я спомняте.

Тази скулптура изобразява Персей, който е умъртвил Медуза и победоносно държи в лявата си ръка главата й, стъпкал раздраното й тяло. Дело е на скулптора Бенвенуто Челини и е основана някъде в средата на XVI век. Минавайки около нея, евентуално сте влезнали и в изложба „ Уфици “, където пък няма по какъв начин да сте подминали обезумялото от смут лице на Медуза на Караваджо. Oт отрязаната й глава тече кръв, а косите й са живи змии. Караваджо е нарисувал две такива картини в самия завършек на XVI век.  



В древногръцката митология Медуза е смъртната от трите горгони. В началото тя била нежна и доста красива госпожица. Докато спяла, била изнасилена от Посейдон в храма на Атина. Атина се разгневила и наказала момичето, като го трансформирала в горгона, която запратила в заточение на запад дружно с другите две горгони. Там те почнали да се трансформират, пораснали им златни крила, в косите им се загнездили змии и можели с взор да трансформират всичко в камък.

Атина обаче не била удовлетворена от наказването на изнасиленото момиче и изпратила Персей напряко да й отреже главата и да я занесе на цар Полидект. Всичко е много комплицирано и дълго за описване, само че Персей се екипирал доста съществено, в това число с огледален щит, и съумял да убие почтената жена в тази история. Накрая занесэл главата й на спартанския цар. Потресаващо, нали?



Този сюжет е цяла обособена обсесия за ренесансовите художници и Медуза наднича от доста места – от художествени произведения през носове на кораби до логото на Versace. В историята на Медуза справедливостта няма никакво значение, а хубавото момиче даже влиза във фолклора. Ако ви кажат, че наподобявате на Медуза горгона, това значи, че сте страшна и грозна и плашите даже морските чудовища.

Но времето минава и ето че през 2008 година един италиански скулптор
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР